Tillbaka

 

 

Lång kö
Runt 400 besökare köade för att få uppleva en härlig slädtur.

 

NORDSVENSK VINTERSÖNDAG PÅ VALLA

Söndagen den 14 februari var det premiär för Vintersöndag på Valla, ett samarrangemang mellan Gamla Linköping och museerna på Valla Gård.
Det blev en familjedag med fågelholkstillverkning, pinnbröd och korv från scouterna, naturguidning, tipspromenad, skogskörning med häst och tillfälle att åka snövessla. Det var riktigt vinterväder, cirka fem minusgrader och så småningom en blek februarisol.
Vi från VallaVagnarnas Vänner organiserade slädturer där alla som ville fick åka med gratis. Kön var lång och under de fyra timmar som evenemanget pågick hann nästan 400 personer få en slädtur.
Hästarna var fem nordsvenskar, fyra stamboksförda avelsston och en hingst, femårige Bule (ex Brunte) e. Orm-Mycklar som skall göra sitt körprov i samband med vårens hingstpremiering i Grevagården. Han kördes av sin ägare Johan Pettersson, Rimforsa för en korgsläde från vagnmuseet. Anna Kind, Linköping körde sitt sjuåriga sto Docka e. Mycklar-Don för sin egen panelsläde och VVV:s sekreterare Annlouise A Niord körde sin nittonåriga Myra e Ego-Lauborken i par med Willy Wallbergs sjuttonåriga Lina e Mycklar – Frost för en panelsläde från VVV-medlemmen Börje Wärnelius.
Styrelseledamoten Bertil Karlsson skulle egentligen visat timmerkörning med sjuåriga Hanni e. Skjerdingson-Obelisk men fick på grund av att så många ville åka snart spänna för den eleganta Forslundssläden från Westmanska Vagnmuseet.
Hästarna gjorde fin propaganda för den nordsvenska hästen genom sitt exemplariska uppförande bland barn, barnvagnar och pulkor, inte minst gällde det hingsten Bule som stod som en staty i halterna och visade en lätt vägvinnande trav framför släden. Lilla Docka som väntar föl i april visade pigg och lydig prov på en imponerande kondition, Lina och Myra var välkörda och samspelta parhästar och Hanni gick lika säkert framför herrskapssläden som för timmerkälken.
Det bådar gott inför FNH:s hästdag 14 augusti på Medevi Brunn utanför Motala.
Sammanfattningsvis var det en härlig vintersöndag som gav både deltagare och publik mersmak.


Åke Öberg